Alle afleveringen

Alle afleveringen op Soundcloud.
Alle afleveringen op Spotify.

Overzicht van alle afleveringen:

#22 – De angstige politiek van normaal: hoe neurodiversiteit wordt onderdrukt (Soundcloud / Spotify)

In deze aflevering spreek ik Karlijn Roex, die een fantastisch boek heeft geschreven over de dwingende, angstige politiek van normaliteit: In Verwarde Staat. Dit boek legt de samenleving onder de loep vanuit het perspectief van iemand die is bestempeld als ‘verward persoon’. Het is een onmisbare analyse over hoe macht en onderdrukking werkt in de Nederlandse maatschappij. Over de rol van de politie, de media, de ‘normale’ burger. Maar ook een hoopvol perspectief: Karlijn pleit voor meer verwardheid en stelt een anarchistisch alternatief voor op de onderdrukkende politiek van normaliteit.

Met: Karlijn Roex

#21 – Lessen uit een halve eeuw feminisme met Anja Meulenbelt (Soundcloud / Spotify)

Met niemand minder dan Anja Meulenbelt duiken we de tweede feministische golf in, om het te hebben over van alles en nog wat. Wat is er veranderd sinds de jaren ‘70? Welke analyses zijn eigenlijk hetzelfde gebleven, welke punten van strijd zijn weggevallen of erbij gekomen? Wat kunnen mannen doen om hun emancipatie-achterstand in te halen? Een persoonlijk en politiek gesprek met een feminist die al 58 jaar meeloopt in de strijd.

Met: Anja Meulenbelt

#20 – Wat niet mag kan nog steeds (Soundcloud / Spotify)

Zou jij het je ooit in je leven kunnen veroorloven om in een villa te wonen? Waarschijnlijk niet. Maar kraken maakt mogelijk wat het kapitalisme onmogelijk heeft gemaakt. In deze aflevering nemen we je mee naar twee iconische kraakpanden die laten zien hoeveel kraken te bieden heeft aan individuen en collectieven.

Met: Jantje (Hotel Mokum) en Joris (Ivicke)

#19 – Hoe een Filipijns guerrillaleger revolutie bouwt (Soundcloud / Spotify)

Hoe ziet een revolutie er uit?

Hoe bouw je een beweging die het meer dan 50 jaar kan volhouden?

Hoe kun je massa’s aanmoedigen zichzelf te organiseren?

Er is geen betere plek om dat te leren dan de Filipijnen, het land waar al 52 jaar lang revolutie wordt gebouwd. Stapje voor stapje bouwt een gewapend guerrilla leger macht op onder de onderdrukte boerenmassa’s, die gebukt gaan onder feodalisme en imperialisme.

Met: Aria, voormalig lid van de New People’s Army

#18 – Hoe je een beweging bouwt (Soundcloud / Spotify)

Organizing is tegenmacht opbouwen en klassenbewustzijn bijbrengen. Maar hoe doe je dat? Hoe bouw je een beweging op? Hoe organiseer je mensen voor de strijd?

Met: Burak Yildiz, Mariët van Bommel, Marja du Bois

#17 – Hoe weer te winnen (Soundcloud / Spotify)

Ondanks 10 jaar afbraak en vele schandalen heeft (extreem)rechts weer gewonnen. Hoe kan dat? En hoe kunnen we als links weer gaan winnen? Ik ga weer in gesprek met Rebekka Timmer, een week na de verkiezingen, om te praten over wat ons te doen staat de komende jaren.

Met: Rebekka Timmer

#16 – Moet je als revolutionair BIJ1 stemmen? (Soundcloud / Spotify)

Het parlement heeft nog nooit iets anders voor de revolutionaire beweging gedaan dan het in de rug te steken, te deradicaliseren, en het buitenspel te zetten.

Waarom zou je dan alsnog op BIJ1 moeten stemmen? Hierover ga ik in gesprek met Rebekka Timmer, nummer 3 op de kandidatenlijst van BIJ1. Welke rol speelt de Tweede Kamer in de linkse strijd? Kan BIJ1 het gebrek aan massa-organisatie op links tegengaan? En hoe zorg je ervoor dat BIJ1 niet hetzelfde pad afloopt als al die andere linkse partijen die nu allang niet meer links zijn?

Met: Rebekka Timmer

#15 – Februaristaking (Soundcloud / Spotify)

De Februaristaking van 1941 was het eerste en enige massale openlijke verzet tegen de Jodenvervolging in heel Europa. In deze aflevering zijn de organisatoren en deelnemers van de Februaristaking zelf aan het woord: hoe hebben zij deze historische gebeurtenis meegemaakt? Wat zette ze ertoe aan? En welke gevolgen ondervonden zij nadat de staking was afgelopen?

Met: organisatoren en deelnemers van de Februaristaking

#14 – Fascisme (Soundcloud / Spotify)

Hoe manifesteert fascisme zich in het liberale Nederland?
Waarom begrijpen liberalen fascisme niet?
Wat is de link tussen fascisme en kolonialisme?
Wat is de functie van fascisme in een kapitalistische maatschappij?

Dit en meer in de laatste episode van 2020!

Met: Thomas

#13 – De revolutionaire herfst van 1918 (Soundcloud / Spotify)

Alles kon gebeuren in de herfst van 1918. Den Haag en Amsterdam zagen allebei een poging tot revolutie, in één week tijd. De Eerste Wereldoorlog liep op z’n einde, in Duitsland brak revolutie uit, op de legerbasis in Harskamp kwamen soldaten in opstand, de koningin pakte haar koffers en stond klaar om te vluchten. Socialisten van verschillende stromingen proefden dat het tijd was voor revolutie.

Met: Dennis Bos

#12 – Crisis in de VS: Kapitalisme (1) (Soundcloud / Spotify)

Deel 1 van een serie over de crisis in de VS.

Hoewel we hebben aangeleerd om de VS als de good guys te zien, is het eigenlijk het meest kwaadaardige empire in de geschiedenis van de mensheid. De crises die door het Coronavirus zijn losgebarsten, leggen de problemen van deze samenleving bloot.

In deze aflevering ga ik met Space Baby in vogelvlucht door de geschiedenis van het kapitalisme in de 20ste eeuw in de VS. Welke ontwikkelingen heeft het doorgemaakt die de VS in de huidige situatie hebben gebracht?

Met: Space Baby

#11 – Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog: een antikoloniaal perspectief (okt 2020) (Soundcloud / Spotify)

75 jaar na de Indonesische onafhankelijkheid is het hoog tijd om de geschiedenis van de Onafhankelijkheidsoorlog te bekijken vanuit antikoloniaal, antikapitalistisch, Indonesisch perspectief. Hiervoor spreek ik met Tatiana Lukman, Indonesische activist en schrijfster. Niet alleen heeft ze veel historische kennis, ook haar eigen familiegeschiedenis is diep vervlochten met de strijd tegen Nederlands kolonialisme en kapitalisme.

Met: Tatiana Lukman

#10 – Verraad van de Sociaaldemocratie (aug 2020) Soundcloud / Spotify

Ter ere van de 126ste verjaardag van Nederlandse sociaaldemocratie, gaan we in op de destructieve rol die de sociaaldemocratie heeft gespeeld in sociale bewegingen. De sociaaldemocratie is meer dan een eeuw lang onmisbaar geweest in het in toom houden van meer radicale en revolutionaire bewegingen. Door hervorming als hoogste doel te stellen, in plaats van als middel in het hogere doel van bevrijding, hebben sociaaldemocraten het systeem niet verbeterd, maar de onderdrukkende mechanismen verfijnd en verstevigd.

Deze aflevering is de luisterversie van dit artikel dat op deze blog verscheen.

#9 – BLM: Tokenism en Representatie in a White Man’s World (juni 2020) Soundcloud / Spotify

In deze aflevering een gesprek met Mickey Wo over tokenism, zwarte representatie, de rol van eigendom in de zwarte strijd, en over hoe Mickey zelf als zwarte man navigeert in een white man’s world.

Met: Mickey Wo

#8 – Wat er mis is met Dodenherdenking (mei 2020) Soundcloud / Spotify

Dodenherdenking is nooit begonnen om echt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te eren. Dodenherdenking moest de door de Tweede Wereldoorlog beschadigde nationale trots van Nederland opnieuw opkrikken.

Met: Chris de Ploeg

#7 – Corona, isolatie en mentale gezondheid (mrt 2020) Soundcloud / Spotify

Onze levens zijn overhoop gegooid door de Coronacrisis en dat kan nogal wat doen met je mentale gezondheid. Eenzaamheid, depressie, angsten, eetstoornissen – deze en meer dingen kunnen ons overkomen terwijl we in isolatie zitten.

Met: Non

#6 – Corona: ook een kapitalistische crisis (mrt 2020) Soundcloud / Spotify

Luister naar wat onvoorbereide, soms niet zo genuanceerde rants tussen twee kameraden over het Coronavirus in een kapitalistische maatschappij.

Met: Thomas

#5 – Vrouwendag 2020: de feministische strijd toen en nu (febr 2020) Soundcloud / Spotify

Over de militante geschiedenis en ontwikkeling van Vrouwendag, over de tegenstelling tussen wit feminisme en feminisme van kleur, en over depolitisering/coöptatie van feminisme door kapitalisme.

Met: Idun

#4 – Anton de Kom (febr 2020) Soundcloud / Spotify

Een portret van Anton de Kom: revolutionair, vrijheidsstrijder, dekoloniale denker, verzetsheld. Over zijn leven, zijn strijd en zijn nalatenschap.

Met: Mitchell Esajas

#3 – Chili: totdat waardigheid de norm wordt (jan 2020) Soundcloud / Spotify

In Chili is een enorme protestbeweging losgebarsten tegen het extreme neoliberalisme dat al bijna 40 jaar de bevolking teistert. Al twee maanden zijn er non-stop gevechten met de politie, en is het hele land bizar snel gepolitiseerd. Het verhaal van Chili is essentieel voor een begrip van het neoliberalisme dat de wereld momenteel domineert.

Met: Catalina en Carla

#2 – Baas in eigen buik? (nov 2019) Soundcloud / Spotify

Zonder dat we het merken groeit de anti-abortus beweging in Nederland. De jaarlijkse ‘Mars voor het Leven’ trekt dit jaar naar verwachting 15.000 mensen. In deze aflevering hoor je het Abortion Network Amsterdam over de anti-abortus beweging en over hoe toegankelijk abortus is in Nederland.

Met: Maria

#1 – Biji biji Rojava (okt 2019) Soundcloud / Spotify

De revolutie in Rojava ligt zwaar onder vuur. In deze aflevering horen we verhalen van het front over de verschrikkingen van de Turkse invasie, en we luisteren naar hartverwarmende, inspirerende verhalen over de vrouwenrevolutie die is opgebouwd in Rojava.

Met: Osama en Vera