Corona als racistisch excuus om stem voor Palestina in Utrecht te smoren

Wanneer fascisten samenkomen om dicht op elkaar te dansen en te zingen, zonder mondkapje, is er niks aan de hand volgens de Utrechtse burgemeester. Maar wanneer moslims de straat op gaan uit protest tegen de etnische zuivering van de Palestijnen, laat ze de ME tot de tanden gewapend in grote getale aantreden, terwijl de demonstratie nog niet eens van start is gegaan en roept zij een noodverordening uit.

Door Wan Ing.

 

Palestina vlag voor het WTC-gebouw, Jaarbeursplein in Utrecht. Foto: @moreteathancoffee

Op vrijdag 14 mei, een dag voor de internationale herdenking van 73 jaar Nakba (ook wel de Palestijnse catastrofe) vond er in Utrecht een solidariteitsdemonstratie voor Palestina plaats, in reactie op het geweld van de Zionistische staat Israël tegen de inwoners van de buurt Sheikh Jarrah in Oost Jeruzalem en de daarop volgende bombardementen. Over de hele wereld staan mensen op voor Palestina om te pleiten voor een einde aan de slachtingen in Sheikh Jarrah, aan de Zionistische bezetting, het apartheidsregime en voor het recht op terugkeer van ontheemde Palestijnse vluchtelingen naar hun moederland.

 

De demonstratie werd aangekondigd door een influencer op Instagram dat de info publiceerde op een account van sap bedrijf Marwa Juice. Het team had toestemming van 17:00 tot 19:00 op het Jaarbeursplein te zijn. Dat de gemeente Marwa Juice en haar bereik als een gevaar beschouwde was af te meten aan de zware aanwezigheid van het cordon aan rel politie dat aantrad voor de demonstratie met arrestanten busjes, paarden en honden. Toen het aantal demonstranten de vijfhonderd mensen voorbij ging, werd de burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) gebeld. Onder het mom van Corona reglementen verklaarde Dijksma de demonstratie ontbonden en de organisatie werd verzocht mensen te vragen naar huis te gaan. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven, dreef een politie linie de mensen van het plein af.

Jaarbeursplein, Utrecht. Foto: @moreteathancoffee

 

Drie groepen demonstranten gingen verder, naar de Croeselaan en naar het centrum. Een groep van ongeveer 200 demonstranten trok naar Lombok, ging de Kanaalstraat op, werd daar welkom ontvangen en legde het verkeer plat. Eenmaal op de Vleutenseweg werd het een kat en muis spel tussen demonstranten en politie, waarbij de agenten gretig van hun stokken gebruik maakten. De groep splitste op maar eindigde weer samen op het moskeeplein. Daar escaleerde de politie de boel en op harde wijze werden er meer dan 100 arrestaties gedaan. Dijksma riep ook een noodbevel in het centrum uit, waar de politie overging op willekeurige arrestaties en ID checks bij mensen die ze verdachten van deelname aan de demonstratie. De politie kon schaamteloos verder gaan met het etnisch profileren waar ze berucht om staan. Een persoon zit nog vast, verdacht van het gooien van een steen.

 

Naast het onacceptabele geweld van de racistische politie tegen de demonstranten bij de Jaarbeurs en in Lombok, is ook de beslissing van de burgemeester in die geest. Het recht op demonstratie werd ingeperkt, omdat volgens haar de mensen niet genoeg afstand hielden. Nog geen twee weken geleden zag Utrecht en de rest van Nederland massale samenscholing voor feestjes van voornamelijk witte mensen tijdens Koningsdag. Hier werd geen ME met honden en paarden op af gestuurd. Op 15 maart, toen de lockdown strenger was dan nu, waren de Corona maatregelen geen probleem en een paar honderd FvD aanhangers konden mondkapjesloos dicht op elkaar bij de Jaarbeurs dansen zonder interventie. Waarom dan nu, als er een massa verzamelt die overwegend van kleur en moslim is, wordt de demonstratie verboden? De meeste Nederlanders geven niets om Palestina, weten niet wat daar al zo lang aan de hand is. De mensen die hier deze weken mobiliseren om in solidariteit met Palestina de straat op te gaan, zijn vooral de Palestijnen zelf, gesteund door hun kameraden en Arabieren die hier in dit land wonen.

Lombok, Utrecht

Het optreden van Dijksma en haar politiemacht bevestigt de opkomende maatschappelijke tendens van moslimhaat en xenofobie. In een land waar mensen in slaap worden gehouden, netjes de orde blijven volgen van de kapitalistische staat en gemeente, waar de minister-president de genocide van een koloniserende macht goedpraat onder het mom van zelfverdediging, hier is rechtvaardigheid en solidariteit ver te zoeken. Corona was vrijdag een racistisch excuus om de lokale stem voor Palestina de mond te snoeren.

(Correctie: in een eerdere versie stond dat de politie niks deed tegen feestende mensen op Koningsdag, terwijl ze wel mensen hebben weggestuurd. Dit is gecorrigeerd.)