Wat is Radio Kookpunt?

Radio Kookpunt is een podcast voor en door alles en iedereen die links van de Tweede Kamer zit. Ik hoop een radicaal links platform te bouwen voor verhalen van onderdrukking en bevrijding. Een platform voor het ontwikkelen van radicaal linkse theorie in de Nederlandse context. Voor het leren over onze strijdbare geschiedenis. Voor het delen van ervaringen en ideeën voor de strijd voor bevrijding van kapitalisme, imperialisme, patriarchaat en witte suprematie.

Waarom deze podcast?

Opgroeiend in Nederland zul je al snel gaan geloven dat er geen alternatief voor kapitalisme is en dat kapitalisme de ultieme uiting van de menselijke natuur is. Onderdrukking en uitbuiting zijn totaal genormaliseerd. Het zicht op elke mogelijke vorm van verzet is ontnomen. De angst voor de macht van de massa’s zit ingebakken bij de massa’s zelf. Witte, mannelijke en bourgeois normen en waarden zijn geïnternaliseerd door verreweg de meeste werkers van alle kleuren en genders. De schuld hiervan leg ik bij media en onderwijs.

Het huidige medialandschap is bedroevend homogeen en eenzijdig. Het ‘einde van de geschiedenis’ is nergens duidelijker terug te zien dan in het Nederlandse media-aanbod. Er is geen enkel ideologisch verschil te vinden onderling – al moet ik zeggen dat de Telegraaf de afgelopen jaren erg z’n best doet om zich te positioneren als aanvoerder van fascistisch gedachtegoed.

Ik zie dit niet als toeval. Massamedia hebben een belangrijke taak in een klassenmaatschappij, namelijk zorgen dat de meeste mensen ideologisch aan de kant van de heersende klasse staan. Het is hun taak om bepaalde normen te creëren waar niet aan getwijfeld kan worden, om een zeer beperkt politiek denkkader op te werpen waar niet buiten kan worden gedacht. Waarom bourgeois media dit doen, is omdat media een van de instrumenten zijn van de bourgeoisie om hun belangrijkste project te faciliteren: voortdurende uitbuiting van werkers, voortdurende plundering van de grondstoffen van de aarde, voortdurende winstmaximalisatie ten koste van alles en iedereen.

Het klinkt misschien als een complottheorie maar zo bedoel ik het niet. Het is een ingewikkeld systeem dat in stand wordt gehouden door mensen in hun alledaagse leven in verschillende machtsposities met ingewikkelde onderlinge sociale relaties. Maar daar ga ik nu niet al te diep op in. Ik hoop juist met deze podcast ruimte te nemen om rustig over al die onderwerpen te kletsen en tijd te nemen om het lekker uit te diepen.

Want het is nodig.

Meer dan ooit hebben we kritische, radicale media nodig.

We hebben media nodig om narratieven te ontwikkelen om onze dagelijkse realiteit te kunnen begrijpen.

We hebben alternatieve media nodig om ons politieke voorstellingsvermogen uit te breiden.

We hebben linkse media nodig voor politieke educatie omdat dat in elk denkbaar instituut totaal ontbreekt.

We hebben onze eigen media nodig om ideeën uit te wisselen, en ons door elkaar te laten inspireren.

We hebben onze eigen platformen nodig om elkaars verhalen te horen en van elkaar te leren.

Alternatieve media zijn zo belangrijk omdat ze ons helpen op een andere manier over de wereld na te denken.

Ik hoop met Radio Kookpunt een kleine bijdrage te leveren aan een pluralistisch, radicaal links medialandschap dat deze belangrijke taak van propaganda en educatie op zich neemt in de Nederlandse context. Ik hoop van harte dat we de komende jaren meer onafhankelijke media-initiatieven vanuit radicaal/revolutionair linkse hoek zullen zien opbloeien.

 

Wie ben ik?

Ik ben Rafel, een witte non-binary werker, ik ben 29 jaar, al een aantal jaar actief in verschillende bewegingen en organisaties. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in media, propaganda en geschiedenis.

Ik haal mijn inspiratie uit de grote diversiteit aan bevrijdingsbewegingen die er zijn (geweest) door de hele wereld. Ik steun alle progressieve grassroots bewegingen die zich inzetten voor emancipatie of bevrijding van onderdrukte, uitgebuite mensen.

Ik beschouw mezelf als communist, maar het is niet mijn bedoeling om van Kookpunt een communistisch platform te maken. Ik houd ervan om altijd te blijven leren en open te staan voor verschillende perspectieven, ideeën en ervaringen. Deze open houding probeer ik ook naar de podcast te brengen.

Wat kun je verwachten?

Podcasten is voor mij vrij nieuw en dit platform is dan ook nog volop in ontwikkeling. Tot nu toe werk ik in m’n eentje en doe ik alles in mijn vrije tijd met minimale middelen.

In mijn keuze voor onderwerpen laat ik me vooral leiden door actualiteit. Ik probeer mensen te vinden met veel kennis en/of ervaring in een bepaald thema en hun aan het woord te laten. In de toekomst zou ik graag meer tijd nemen om theorieën uit te diepen, of te experimenteren met andere podcastvormen dan alleen interviews.

Op Instagram en Facebook post ik regelmatig korte verhalen uit de geschiedenis van klassenstrijd in Nederland en de kolonieën. Ik vind het belangrijk dat wij onze strijdbare geschiedenis van verzet en organisatie kennen, zodat we begrijpen hoe we in het hier en nu terecht zijn gekomen.

Ik zie in de statistieken dat de meeste mensen beginnen bij episode 1, maar dat is niet per se nodig. Je hebt niet episode 1 nodig om episode 2 of 3 te kunnen volgen. Kijk vooral naar welke thema’s/onderwerpen jij interessant vindt.

Heb je tips, feedback, ideeën of een bijdrage, dan hoor ik dat heel erg graag! Mail naar: radiokookpunt (at) protonmail.com

Podcast luisteren of volgen?

Check hier een overzicht van alle afleveringen.

Radio Kookpunt is te luisteren via:
Soundcloud
Spotify
En als het goed is ook op jouw podcast app! (Laat me weten als dat niet zo is!)

En te volgen via:
Instagram (meest actief)
Twitter
Facebook